Hersenspinsels | Grote denker, kleine doener

Ik ben Veerle en ik ben een grote denker en een kleiner doener. Iets wat heel frustrerend kan zijn (, maar niet is). Ik bedenk de gekste meest ambitieuze dingen, maar eerlijk gezegd komt er nooit wat van terecht.

Ik besefte laatst dat ik een grote denker ben en een kleine doener en dat ik dat absoluut niet frustrerend vind. Twee weken terug kwam ik met het idee om mijn hele 18e levensjaar te gaan filmen. Een week later vond ik dat al niet meer interessant. Ik ben wispelturig. Ik kan de ene dag heel enthousiast over iets zijn, maar de volgende dag heb ik er totaal geen zin meer in en heb ik er geen ‘energie’ meer voor..  Apart, want als anderen met zulke plannen komen ben ik super enthousiast en blijf ik dat ook. Ik bewonder mensen die elke kans aangrijpen. Jongeren met eigen bedrijfjes naast hun studie en in 3 commissies zitten; van zulke mensen word ik vrolijk en krijg ik energie. Ik besef dat ik zelf ook zo iemand zou kunnen zijn, maar toch onderneem ik geen actie op dat gebied. Niet omdat ik daar te lui voor ben maar misschien omdat ik denk dat ik dat beter aan mijn nog ambitieuzere medemens kan overlaten.

Ambitieus is misschien ook een beetje een abstract begrip. Ben ik met mijn studie, wekelijkse toneel repetities, mijn bijbaantje, mijn liefde voor fotografie, mijn blog en mijn (verwaarloosde) sportschool abonnement een ambitieus iemand? Op één of andere manier vind ik het eervol wanneer je als ambitieus wordt gekenmerkt. Ik kijk stiekem dan ook wel een beetje op tegen ‘ambitieuze’ mensen.

Daarnaast wordt ‘ambitieus zijn’ steeds moeilijker. Jongeren ga steeds meer doen/ondernemen en het lijkt wel of elke generatie steeds meer hooi op zijn vork neemt. Drie baantjes, 9 hobby’s, 10 sociale aangelegenheden per week. Ik overdrijf, maar je snapt mijn punt..

Kunnen we het begrip ambitieus minder abstract maken? of is dat onbegonnen werk? Wat houdt ambitieus zijn (nog) in?

Veer

Advertisements

9 thoughts on “Hersenspinsels | Grote denker, kleine doener

 1. Wat mooi omschreven. Ambitieus zijn is denk ik voor iedereen anders. Iets wat voor de een heel ambitieus kan zijn, kan voor de ander heel normaal zijn. Ik denk dat het vooral te maken heeft met persoonlijke doelen en jezelf uitdagen. Het beste uit jezelf willen halen.

  Like

 2. Ik vind ambitieus ook zo'n vaag concept. Voor sommige mensen is ambitieus-zijn op een heel ander level dan voor anderen. Toch vind ik dat er ook wel leuk aan. Als je maar een doel hebt en dat probeert te bereiken. X

  Like

 3. Wat heb je dat mooi opgeschreven! Voor mij is op dit moment studeren al zwaar genoeg. Aan al die 'dingen' eromheen kom ik bijna niet toe. Ik vraag me ook vaak af of je daar dan straks op wordt afgerekend bij het zoeken naar een baan. We zullen zien…

  Like

 4. Ambitieus is voor mij je hart volgen, je eigen doel stellen en er voor gaan. Laat je niet weerhouden door de rest, zolang je er zelf van overtuigd bent dat het goed is. Het heeft voor mij niets te maken om als doel te hebben het top salaris te willen behalen binnen 5 jaar. Of dat je voorzitter moet worden van de plaatselijke schaakclub. Dat vind ik voor de hand liggende doelen. Maar bijvoorbeeld huis en haard kunnen verlaten om een wereldreis te maken en ook te doen.. toppunt van ambitieus zijn 🙂

  Like

Comments

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s