Hersenspinsels | De vluchtelingenkwestie

Ik snap dat je nu denkt: ‘niet alweer’,want laten we eerlijk zijn de vluchtelingendiscussie is enigszins vermoeiend geworden. Twee partijen die recht tegenover elkaar staan en het niet eens gaan worden. Het is een eindeloze discussie over normen en waarden. Ik wil dan ook geen discussie aanwakkeren. Natuurlijk mag je een andere mening hebben, die mening mag je ook zeker delen in de reacties, maar ik ga hier verder niet op in. Ik wil alleen mijn hart luchten.

Begin september ben ik mij eigenlijk pas echt bezig gaan houden met de vluchtelingenkwestie. Ik zat in de trein en las artikel in de Metro over de vluchtelingenstroom en wat Nederlanders daar allemaal wel niet van vinden. Ik las citaten als: “sluit de grenzen voordat het te laat is”, “Alleen maar gelukzoekers” en “Nederland zit straks vol criminelen, bedankt Rutte”.  Op dat moment verloor ik al mijn respect en begrip voor een aantal van mijn landgenoten.

Ik postte een facebook status maar daarin het volgende bericht: 
Elk mens is geboren op deze aarde om hier te leven. Wat of wie geeft Europa het recht om dat te verbieden”.
 
Niet iedereen begreep dit  en dit was het begin van een hele lange, eindeloze en vermoeiende discussie. Wat ik met het bericht hierboven bedoel is wanneer je naar de wereld kijkt, zonder alle regels erbij te betrekken. Dan kan niemand de wereld of plekken op de wereld toe-eigenen, Dan is de wereld toch echt van iedereen . Grenzen zijn eigenlijk denkbeeldige ‘objecten’ bedacht door de mens. Dus waarom mag een mens dan voor een ander mens bepalen waar iemand moet wonen op de wereld? 
Ik snap dat mijn kijk hierboven te simpel is en dat de boel allemaal veel ingewikkelder ligt. Wij mensen, hebben ‘de boel’ ingewikkeld gemaakt. Door grenzen waarde te geven en mensen autoritaire macht te geven. Ik weet dat het nodig is, maar misbruiken is wat anders.
Wat mij wel boos maakt is dat deze hele kwestie totaal uit zijn context getrokken wordt. Jongeren  en ook zeker VOLWASSENEN bekladden opvanghuizen met haatdragende teksten zonder zich maar enigszins te verdiepen in de vluchtelingenkwestie. Mensen worden barbaars. Er worden voorlichtingsavonden binnengevallen, niet om te luisteren, maar om te schreeuwen en liederen te zingen alsof er een voetbalwedstrijd  wordt bijgewoond?! Woordvoerders en burgemeesters kunnen de voorlichtingszalen niet verlaten zonder dat ze aangevallen worden.. Sorry hoor, maar waar zijn de normen en waarden gebleven? Schaam je je niet dat je je als een beest gedraagt? Ik schaam me wel voor jullie. Ik kan de fragmenten op het journaal amper aanzien.
Gisteren liet het journaal fragmenten zien over de rellen in Duitsland zien. Het was een tijdje stil op de bank totdat mijn moeder zei: “Dit loop uit de hand. Dit gaat overwaaien naar Nederland. Het is alleen nog maar kwestie van tijd” Het is alleen een kwestie van tijd… Ik weet dat het waar is en het maakt me lichtelijk angstig, want tussen wie is dit conflict nou eigenlijk? tussen de Kamerleden? Tussen de linkse bevolking en de rechtse bevolking? Tussen de regering en de bevolking? Tussen de vluchtelingen en bevolking? Ik heb weet het echt niet meer. Kunnen we dit nog wel een ‘vluchtelingen’ kwestie noemen?
En terwijl hier iedereen druk is met het verzinnen van redenen waarom de grenzen vooral dicht moeten. Worden en er gezinnen uitgemoord, verdrinken er mensen en proberen doodsbange mensen Europa door de komen. Dit is de problematiek waar iedereen zich druk om zou moeten maken. Hoe kunnen we samen, met samen bedoel ik Europa, deze mensen opvangen en hun veiligheid bieden. Hoe kunnen we deze situatie oplossen en de zorg voor elkaar en anderen goed verdelen.
 Het ‘geluk’ en de welvaart is niet ONS geluk en ONZE welvaart. We hebben het recht niet om dit te toe-eigenen. 

Lieve Nederlanders,

Laten we het vredig houden en dit op volwassen manier oplossen. Laten we ons gedragen als een welopgevoede bevolking.

Veerle van de Laar

Advertisements

5 thoughts on “Hersenspinsels | De vluchtelingenkwestie

 1. Mooi Veerle. Ben het heel erg met je eens, maar jij weet het heel mooi te verwoorden. Ik vertrek vandaag naar Lesbos om te gaan helpen. Dan kan ik een mening vormen op basis van wat ik zie, in plaats van op de eenzijdige berichtjes op Facebook.
  Leuk ook dat je bent gaan bloggen, ik ga je volgen!

  Like

 2. Amen.

  Ik vind het heel ernstig dat er mensen zijn die van alles roepen zonder feiten te hebben. Laatst kreeg ik een ” de vluchtelingen willen €2000,- zakgeld!! Dit is toch niet normaal!?”

  Toen ik vroeg of ze dit zelf van een vluchteling had gehoord was haar antwoord (uiteraard) nee MAAR ik las het op FaceBook. Ik haat het als mensen FaceBook als de realiteit zien.

  Scherp en raak gesproken Veerle.

  Like

 3. Ik denk juist helemaal niet 'niet alweer!'. Wat mij betreft kan er geen aandacht genoeg voor zijn. Ik vind het ook behoorlijk kinderachtig hoe het gros van de meeste mensen omgaat met al de vluchtelingen die er momenteel zijn. Je hebt echt een heel mooi en sterk stuk tekst neergezet.

  Like

 4. Ik vind dat je een heel mooi verhaal schrijft hier.
  Waarom mag een mens dan voor een ander mens bepalen waar iemand moet wonen op de wereld? Dat vind ik hele mooie vragen. Wel geloof ik dat de politiek daar ander over denkt.
  Het 'geluk' en de welvaart is niet ONS geluk en ONZE welvaart. Dat je hier toevallig geboren bent betekent niet dat je meer recht op welvaart hebt.
  Vind ik ook mooi. Helaas niet iedereen zo overdenkt. Soms door eindeloos discussie heb ik ook geen zin meer om te denken hierover. Al vind ik dat iedere mens in deze wereld net zoveel recht heeft. Helaas het staat vaak alleen in de boeken, in werkelijkheid is het heel ander verhaal.

  Like

Comments

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s